Ilse Schleifenbaum
 

Kromfohrländer

Usein mainittuja rotuominaisuuksia ovat länderin herkkyys, älykkyys, uskollisuus ja uteliaisuus. Varautuneitakin länderit voivat usein olla, eikä sen kaveriksi pääse muuta oman perheen lisäksi yleensä kuin harvat ja valitut.

Kromfohrländer ei ole välttämättä kaikkien koirarotu herkkyytensä ja siihen liittyvän tietynlaisen vaativuutensa takia, ja eikä tietenkään yhdenkään koiran kanssa elämä ole aina ruusuilla tanssimista. Ennen koiran hankintaa olisi hyvä käydä tutustumassa rodun edustajiin ihan kuonotusten, ottaa kunnolla selvää sen rotuominaisuuksista ja etenkin miettiä millaiseen kotiin on koiraa hankkimassa.

Omia mietteitäni länderin luonteesta

Länderi on luonteeltaan kotiväkeensä syvästi kiintyvä, ja tämä tarkoittaa sitä, että länderi on kaikkein onnellisin saadessaan olla omien ihmistensä kanssa ja lähellä. Länderi on kirjaimellisesti seurakoira. Minusta pääasia länderin suhteen on ymmärtää se, miten tärkeä oma perhe/omistaja länderille on. Tällä pääsee jo pitkälle.

Länderi on herkkä koira, jota on kohdeltava hellästi mutta varmasti. Koiralle kannattaa antaa aikaa ja tilaa.

Länderin herkkyys on otettava huomioon myös koiraa kouluttaessa perusasioihin: länderin kohdalla puhutaan paljon sosiaalistamisen merkityksestä koiran hyvinvoinnille, eli koiraa totutetaan kärsivällisesti kaikkiin ja kaikkeen mitä normaalielämässä voi tavata/tapahtua. Kätevimmin ja luontaisesti tämä käy ottamalla koira mukaan erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin.

Länderit ovat usein varautuneita, ja tämä tarkoittaa sitä, etteivät ne yleensä välitä ollenkaan vieraista ihmisistä. Vieraita voidaan ohimennen nuuhkaista ja sitten häivytään muihin puuhiin tai keskitytään omaan perheeseen. Jotkut luulevat länderin varautuneisuutta pelokkuudeksi, mutta todellisuudessa länderi on vain välinpitämätön ulkopuolisten suhteen. Toisaalta on sellaisiakin ländereitä, jotka osoittavat kiinnostusta ulkopuolisiin ihailijoihin, ja voivat jopa pusuttaa vieraat tuttujen ohella!

Suomen kromfohrländer ry

"Kromfohrländer on yksi nuorimmista saksalaisista koiraroduista ja hyväksytty kansainvälisesti vuonna 1955. Rodun ensimmäinen kasvattaja, rouva Ilse Schleifenbaum, asui Siegenin lähellä eteläisessä Nordrhein-Westfalenissa lähellä "krom Fohrin" aluetta, jota kutsutaan nykysaksaksi "krumme Furche". Rodun nimi, kromfohrländer, on syntynyt näistä sanoista. Kromfohrländerin ihastuttava olemus ja luonne ovat peräisin sen esivanhemmilta: karkeakarvaiselta kettuterrieriltä ja grand griffon vendeenilta."


Suomen kromfohrländer ry


About kromfohrländer

Kromfohrländer is one of the newest German dog breeds (it was registered in 1955) and it is quite rare in Finland. Kromfohrländer is a medium-sized, very intelligent companion and housedog.

The most important thing to know about kromfohrländer is that it enjoys the company of its owner more than anything. You can almost say that it worships its owner, and it wants to go with its family wherever they may go. It's truly a companion dog.

The best way to get to know this dog breed better is to contact other kromi owners and meet these dogs in real life.


Finnish Breed Association for Kromfohrländer
German Breed Association for Kromfohrländer
Breed definition in English

 
 
Kromfohrländer
Our kromis
Memories
Photo galleries
History & plans
Kromi links